Kontakt

Spørgsmål ???..


Har du kommentarer eller ideer, så send endelig en mail til Ulrik@marklin4me.dk

Märklin’s historie – kort fortalt

01022010028

Märklin analogt anlæg

Gebr.  Märklin & Cie GmbH eller Märklin er en tysk legetøjs virksomhed.  Virksomheden blev grundlagt i 1859 og er beliggende i Göppingen i Baden-Württemberg.

Virksomheden var oprindeligt specialiseret i dukkehus tilbehør, i dag er  de bedst kendt for modeljernbaner og tekniske legetøj.  I mange dele af Tyskland og i Sverige, er virksomhedens navn er næsten ”lig med ”  eller synonym med modeljernbaner.

Märklin er ansvarlig for udviklingen af flere populære model jernbanemål og/eller skalaer. De har mig bekendt aldrig haft produktioner i størrelsen N, førend i slutningen af 1990’erne.I 1891 definerede Märklin en af de første standarder for modeltog og præsenterede det på Leipzig Toy Fair.  Dette blev hurtigt grundlæggelsen af internationale standarder. Märklin fulgte op med størrelse 0,  H0 skala i 1935, og den lille Z skala , 1:220, i starten af 70’erne –  den mindste standard i verden i  mange år frem –  Den fik hurtigt kælenavnet  Mini Club, som blev Märklin’s såkaldte svar på  størrelse N.

I dag markedsfører og producerer Märklin tog og tilbehør i størrelserne 1 , H0 skala , og Z skala. I 1997 overtog Märklin produktionen af Trix.  Trix fungerer som et mærke under Märklin Holding og dækker øvrige, bla. DC-betjente H0 skala.

Märklin’s ældre tog, betragtes i dag af mange som samlerobjekter. Dog er der flere og flere som køber ældre originale Märklin tog på eksempelvis QXL elle EBay og bygger dem om til digital drift. Nye Märklin tog lever i dag op til tidligere tiders gode standarder, efter 10 år med vekslende kvalitet, om hvilke årsager jeg kommer nærmere ind på herunder.

Den 11. maj 2006 blev  selskabet, der indtil da havde været ejet af de tre familier, Märklin, Friz og Safft, solgt til den britiske investeringsgruppe Kingsbridge Capital, med støtte fra de ansatte.

Købsprisen var ca. 38 millioner dollars.  På det tidspunkt havde  Märklin  opbygget en meget stor gæld og der var ingen anden udvej en salg eller konkurs.

I 2007  besluttede de nye ejere af virksomheden at udvide sit produktområde ved at købe de resterende aktiver fra det konkursramte firma, Ernst Paul Lehmann Patentwerk , der ejede LGB brand og produkt linje af G skala modeljernbaner.

Selvom Märklin er bedst kendt for sine tog i perioden 1914 til 1999, har  virksomheden også produceret mekaniske konstruktions sæt. Mellem 1967 og 1982 har Märklin ydermere produceret Märklin Sprint.  Ligeledes er der også produceret en lang række andet legetøj gennem årene, herunder litografiæsker, blik legetø, biler og både.  Fra 1909 indtil midt 50’erne solgte man mange forskellige modeller af dampmaskiner – som mange af den lidt ældre generation uden tvivl kan huske

Som nævnt tidligere, da Märklin  i  januar 1997 købte  aktiverne i Trix og kunne de tilføje størrelse N til deres produktionsserie.

 

Jeg handler altid hos